A vándorszakácsot egy dolog vezérli: jóízűt főzzön. A vándorszakács egy utazásra vállalkozott: meglátogatunk városokat, falvakat, vagy régiókat, hogy ott főzzünk, az ott található alapanyagokból: kulináris, vagy ha úgy tetszik, gasztronómiai kirándulásnak tekintjük az úgynevezett terroir, azaz a földünk, minden ízét-javát.
2010. március 12. 18 óra 30 perc, Eger, Senator HázAz Almagyar-domb különleges hely: a mögötte magasodó Nagy-Eged és az előtte elterülő Eger látványával szemet-lelket kápráztat. A dél-keleti fekvés, a barna erdőtalaj és a mikroéghajlat remek, több évszázados termőhelye a szőlőnek. Csutorás Ferenc ezért esküszik az Almagyar lankáira: a négy hektáron termő leányka, pinot noir, medoc noir és kékfrankos évrôl évre biztosan hozza Eger legszebb ízeit. A pincészet, megmentendô az Almagyar-domb értékeit, egy küldetésbe is belevágott. Az érseki dűlő évekig gondozatlan, de még így is 23 cukorfokkal szüretelt kékfrankosa feltárta titkait, 2007-ben és 2009-ban is csúcsbort adott. Az érseki területet tavaly kivágták, de a megmentett vesszőket a pincészet az almagyaron fekvő földjeire telepíti vissza.”
2010. március 12. 18 óra 30 perc, Eger, Senator HázAz Almagyar-domb különleges hely: a mögötte magasodó Nagy-Eged és az előtte elterülő Eger látványával szemet-lelket kápráztat. A dél-keleti fekvés, a barna erdőtalaj és a mikroéghajlat remek, több évszázados termőhelye a szőlőnek. Csutorás Ferenc ezért esküszik az Almagyar lankáira: a négy hektáron termő leányka, pinot noir, medoc noir és kékfrankos évrôl évre biztosan hozza Eger legszebb ízeit. A pincészet, megmentendô az Almagyar-domb értékeit, egy küldetésbe is belevágott. Az érseki dűlő évekig gondozatlan, de még így is 23 cukorfokkal szüretelt kékfrankosa feltárta titkait, 2007-ben és 2009-ban is csúcsbort adott. Az érseki területet tavaly kivágták, de a megmentett vesszőket a pincészet az almagyaron fekvő földjeire telepíti vissza.”
Akik főztek és főzni fognak:Ádám Csaba mesterszakács, a szentendrei Kereskedőház Étterem séfje,
a 2007-es frankfurti szakácsbajnokság ezüstérmese.
Dr. Csernus Imre, aki a Csutorás-borok mellett szövődött barátságot
egy almagyar-dombi szőlőterület vásárlásával is megpecsételte.
Pampuryk Péter, képzőmûvész és vándorszakács,
aki a Csutorás-pincében ecsetjével megörökítette Almagyar dombjait, valamint
Papp László, a Senátor-ház séfje, szintén jó barát.
Eger, Senator Ház
Almagyari dűlőséta, Csutorás Ferenc, egri borásszal és barátaival
Étrend
Előétel
Lyukalatti leányka, 2008.
A negyven éves ültetvény már igazi nagy öreg, savain selymesen siklanak az illatok és ízek.
Szalonnás nyúlterrin gyömbéres paprikapürével és körteecetes reteksalátával
Főételek
Lyukalatti leányka, Aranycsapat sorozat, Buzánszky Jenônek ajánlva, 2007.
A bor ugyaninnen, egy évvel érettebben.
Gyöngytyúk erôleves ropogós kecskebékacombbal
Nagyanyag (pinot noir- medoc noir házasítás), Aranycsapat sorozat,
Bozsik Józsefnek ajánlva, 2007.
A furcsa pár pinot-jának gyümölcseit a medoc ékesíti fel. Aki könnyûnek hiszi, járjon utána.
Barbarie kacsamell rózsaborsos rakott burgonyával
Almagyar-dombi pinot noir válogatás, 2007.
A világfajta és a hely a legtöbbet hozzák ki egymásból.
Báránylapocka aszalt szilvás, fenyômagos árpagyöngy rizottóval
Almagyar-dombi egri bikavér 2007.
(érseki kékfrankos alapon pinot noir és medoc noir házasítás),
Az Érseki és a Nagyanyag házasságából csak jó sülhetett ki.
Szürkemarha bélszín gombaköntösben, bébicéklával, gesztenyével és paprikaolajjal
Érseki kékfrankos, 2007.
Most nagy, erôs és duhaj. Vannak még évei, várjuk, hová nô, bár csak 800 palack készült belôle. Az est bora.
Sajtválogatás Egerből
Desszert
Almagyar-dombi leányka, második szüret, 2008.
Késôi leányka töppedt szemekkel szedve. Aszús húrokat pengetô, de száraz ízekre érett almagyari borkülönlegesség. Összesen 400 palack készült.
Az egri leányka süteménye tejfölhabbal
Szalonnás nyúlterrin körtecetes reteksalátával, gyömbéres paprikapürével
Barbarie kacsamell rózsaborsos rakottburgonyával, somlekvárral
Báránylapocka, aszaltszilvás, fenyőmagos árpagyöngy rizottóval
Szürkemarha bélszín gombaköntösben, bébicéklával,
gesztenyével és paprikaolajjal
Kézműves sajtok Sándor Tamás, egri sajtkészítő mestertől
Túrótorta, tejfölhabbal, almakocsonyával és almacsipsszel
Meglepetés bor Dél-Afrikából, a Capaia birtokról Gál Tibor emlékére
Hagyományos egri édes, a Senator Ház állandó különlegessége:
a Békadesszert
A csapat, akik a borvacsorát ki- és megfőzték (balról jobbra):
Csutorás Ferenc, Pampuryk Péter, Dr. Csernus Imre, Papp László,
Cseh András, Ádám Csaba
A fotókat Fiala Gábor készítette.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése